Ciasto marchewkowe .... PYCHOTA!
Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu!
SKŁADNIKI:
* 6 jajek;
* 250g cukru;
* 250g marchwi;
* 1/2 cytryny;
* 250g cukru pudru;
* 1 łyżeczka cynamonu;
* 300g zmielonych migdałów;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
* 50g maki;
PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Sparz wrzątkiem cytrynę, a marchew obierz i opłucz.
Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a potem obraną marchew.
CIASTO:
Umyj jajka, rozbij je i oddziel żółtko od białek.
Następnie utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich startą marchew.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, cynamonem i startą skórką z cytryny.
Wszystko wymieszaj na gładką masę.
Następnie ubij białka na sztywną pianę.
Dodawaj ją do ciasta po łyżce i delikatnie mieszaj.
Wysmaruj tortownicę masłem, posyp bułka tartą i wlej ciasto - piecz je 60 minut.
Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
POLEWA:
Z cytryny wyciśnij soki i połącz go z cukrem pudrem.
Powstałą polewę rozprowadź pędzlem na cieście.
Dodatkowo możesz udekorować ciasto kawałkami kolorowego marcepana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz