Popular Posts

Ciasto marchewkowe .... PYCHOTA!

Pyszny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu!
 
SKŁADNIKI:
* 6 jajek;
* 250g cukru;
* 250g marchwi;
* 1/2 cytryny;
* 250g cukru pudru;
* 1 łyżeczka cynamonu;
* 300g zmielonych migdałów;
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
* 50g maki;
 
PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 
Sparz wrzątkiem cytrynę, a marchew obierz i opłucz. 
Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a potem obraną marchew.
CIASTO:
Umyj jajka, rozbij je i oddziel żółtko od białek. 
Następnie utrzyj żółtka z cukrem i dodaj do nich startą marchew.
 Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, cynamonem i startą skórką z cytryny. 
Wszystko wymieszaj na gładką masę. 
Następnie ubij białka na sztywną pianę. 
Dodawaj ją do ciasta po łyżce i delikatnie mieszaj. 
Wysmaruj tortownicę masłem, posyp bułka tartą i wlej ciasto - piecz je 60 minut. 
Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
POLEWA:
Z cytryny wyciśnij soki i połącz go z cukrem pudrem.
 Powstałą polewę rozprowadź pędzlem na cieście. 
Dodatkowo możesz udekorować ciasto kawałkami kolorowego marcepana.   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dreamy World , Blogger