Popular Posts

Pianki MARSHMALLOW

SKŁADNIKI:
* 3 łyżki żelatyny;
* 1 szklanka wody;
* 1 1/2 szklanki cukru;
* 3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego;
* szczypta soli;
* łyżeczka esencji waniliowej;
* 1/4 szklanki cukru pudru;
* 2 łyżki mąki kukurydzianej;
 
PRZYGOTOWANIE:
  Żelatynę wsypujemy do miski miksera i zalewamy 1/2 szklanki wody. 
Zostawiamy aż żelatyna napęcznieje.

Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe 1/2 szklanki wody, syrop kukurydziany, sól i esencję waniliową. 
Syrop doprowadzamy do wrzenia. 
Włączamy mikser i gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do żelatyny. 
 Miksujemy aż masa będzie biała i napowietrzona. 
Ubijanie trwa dosyć długo – co najmniej 15 minut. 
Jeżeli chcemy piankę w dwóch kolorach dzielimy masę na pół i jedną część barwimy na dowolny kolor.

Duży, płaski talerz lub blaszkę do pieczenia wysypujemy cukrem pudrem zmieszanym z mąką kukurydzianą. 
Robimy to z pomocą sitka – wtedy cukier równomiernie pokryje dno naczynia cienką warstwą. Pozostałą mieszankę cukru z mąką zostawiamy. 
Wylewamy masę do naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. 
 Piankę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. 
Można też wycinać różne kształty foremkami do ciastek. 
Pokrojoną piankę przesypujemy pozostałą mieszanką cukru z mąką. 
Nadmiar proszku usuwamy. 
Pianki mają być lekko oprószone, tylko tyle aby zapobiec ich sklejaniu.
 
PYSZOTKI ;* 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dreamy World , Blogger