Pianki MARSHMALLOW
SKŁADNIKI:
* 3 łyżki żelatyny;
* 1 szklanka wody;
* 1 1/2 szklanki cukru;
* 3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego;
* szczypta soli;
* łyżeczka esencji waniliowej;
* 1/4 szklanki cukru pudru;
* 2 łyżki mąki kukurydzianej;
* 1 szklanka wody;
* 1 1/2 szklanki cukru;
* 3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego;
* szczypta soli;
* łyżeczka esencji waniliowej;
* 1/4 szklanki cukru pudru;
* 2 łyżki mąki kukurydzianej;
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę wsypujemy do miski miksera i zalewamy 1/2 szklanki wody.
Zostawiamy aż żelatyna napęcznieje.
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe 1/2 szklanki wody, syrop kukurydziany, sól i esencję waniliową.
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe 1/2 szklanki wody, syrop kukurydziany, sól i esencję waniliową.
Syrop doprowadzamy do wrzenia.
Włączamy mikser i gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do żelatyny.
Miksujemy aż masa będzie biała i napowietrzona.
Ubijanie trwa dosyć
długo – co najmniej 15 minut.
Jeżeli chcemy piankę w dwóch kolorach
dzielimy masę na pół i jedną część barwimy na
dowolny kolor.
Duży, płaski talerz lub blaszkę do pieczenia wysypujemy cukrem pudrem zmieszanym z mąką kukurydzianą.
Duży, płaski talerz lub blaszkę do pieczenia wysypujemy cukrem pudrem zmieszanym z mąką kukurydzianą.
Robimy to z pomocą sitka – wtedy cukier
równomiernie pokryje dno naczynia cienką warstwą. Pozostałą mieszankę
cukru z mąką zostawiamy.
Wylewamy masę do naczynia i zostawiamy do
zastygnięcia.
Piankę kroimy na kawałki dowolnej wielkości.
Można też
wycinać różne kształty foremkami do ciastek.
Pokrojoną piankę
przesypujemy pozostałą mieszanką cukru z mąką.
Nadmiar proszku usuwamy.
Pianki mają być lekko oprószone, tylko tyle aby zapobiec ich sklejaniu.
PYSZOTKI ;*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz