POMYSŁ NA SŁODKI PREZENT
WALENTYNKOWA ''Panna Cotta''
SKŁADNIKI:
* 250 ml śmietanki kremówki 36%;
* 200 ml świeżego mleka 3,2 %;
* 60 g cukru;
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego;
* 2 łyżki żelatyny w proszku;
* do dekoracji co kto uważa ( mus malinowy, świeże maliny);
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i
odstawiamy na 5 minut. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką
wyłuskujemy ziarenka.
Do rondelka wlewamy śmietankę kremową i mleko.
Dodajemy cukier i ziarenka wanilii. Stale mieszając podgrzewamy, aż
rozpuści się cukier.
Następnie dodajemy namoczoną żelatynę i zdecydowanymi ruchami mieszamy ok. 1 minuty, do momentu aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanych
kokilek/ filiżanek (kokilki zanurzamy w zimnej wodzie), przykrywamy
folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na min 5-6 godzin.
Dla ułatwienia podania deseru, kokilki/ filiżanki
możemy umieścić na sekundę do gorącej wody. Deser wykładamy na talerzyk
i podajemy ze świeżymi owocami lub musem malinowym. Możemy posypać
białą czekoladą i ozdobić listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz