Cytrynowiec
SKŁADNIKI:
+BISZKOPT:
* 6 dag mąki ziemniaczanej;
* 6 dag mąki pszennej;
* 3 jajka;
* pół łyżeczki proszku do pieczenia;
* 10 dag cukru;
+PONCZ:
* sok z połowy cytryny:
* łyżeczka cukru:
+MASA BUDYNIOWA:
* 2 opakowania budyniu śmietankowego;
* pół szklanki soku z cytryny:
* kostka masła:
* szklanka cukru:
+PIANKA:
* cytrynowa galaretka;
* pół litra kremówki;
*herbatniki
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
Białka ubić, dodać cukier.
Wymieszać i dodać resztę składników.
Piec 20 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić, nasączyć ponczem.
MASA:
Zagotować szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem.
Dodać budynie rozrobione w pół szklanki wody, ugotować budyń.
Ostudzić i utrzeć z masłem.
Rozsmarować na biszkopcie.
Schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w szkalnce wody.
Śmietanę ubić z tężejącą galaretką.
Posmarować ciasto.
Ułożyć herbatniki.
Schłodzić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz